Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η γυναίκα των Δελφών, Ελένη Στασινού



Δελφοί, ο ομφαλός της γης. Τόπος ιερός, ακτινοβολεί ακόμα το ελληνικό πνεύμα. Αυτός είναι και ο τόπος που επέλεξε η συγγραφέας κυρία Ελένη Στασινού ως σκηνικό για το βιβλίο της 'Η γυναίκα των Δελφών'.  Ήδη από τις πρώτες σελίδες, ο αναγνώστης μεταφέρεται νοερά στους Δελφούς της μεταεπαναστατικής Ελλάδας  (Καστρί τότε καθώς οι αρχαίοι θησαυροί ‘κοιμούνται’ ακόμα κάτω από το χώμα). Η χώρα, ρημαγμένη από τον πόλεμο και τις έριδες και ο λαός, κουρασμένος να αγωνίζεται για την επιβίωσή του κόντρα στην πείνα, τους ληστές και τις κακουχίες, παλεύουν να βρουν μια θέση στον ήλιο. Στο επίκεντρο η Πηγή, νέα, όμορφη, μορφωμένη, έξω από τα δεδομένα της εποχής αλλά και μυστηριώδης, θα γίνει το μήλον της έριδας ανάμεσα σε δύο αδέλφια με αποκορύφωμα μια αδελφοκτονία.  Με μοναδικό ουσιαστικά σύμμαχο τον πατέρα της, η Πηγή θα παλέψει κόντρα σε κάθε μικροαστική αντίληψη της εποχής και θα διεκδικήσει την ίδια τη ζωή ενώ θα είναι παρούσα στην υπογραφή που θα αλλάξει την μοίρα του τόπου και θα αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας.
Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, η συγγραφέας μυεί τον αναγνώστη στην εποχή που περιγράφει. Γλώσσα ιδιαίτερη, που ίσως ξαφνιάσει κάποιους στην αρχή, γλαφυρή, χωρίς περιττές περιγραφές και πλοκή που κυλάει γοργά, η κ. Στασινού παρουσιάζει με έξοχο τρόπο το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής στην οποία εστιάζει. Τα ήθη και τα έθιμα, η ντοπιολαλιά, οι αντιλήψεις της εποχής και ιδιαίτερα η θέση της γυναίκας, ο φόβος απέναντι στο διαφορετικό  τονίζονται στο κείμενο που ζωντανεύει έξοχα την Ελλάδα των περασμένων χρόνων.
‘Η γυναίκα των Δελφών’, ένα από τα βιβλία που συντρόφευσαν μοναδικά το καλοκαίρι μου και μου άφησαν μια ξεχωριστή αίσθηση πληρότητας.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ‘Η γυναίκα των Δελφών’ απέσπασε μια σημαντική διάκριση και μεταφράζεται στο εξωτερικό από έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Ιταλίας.  Καλοτάξιδο κ. Στασινού και σε πολλές ακόμα διακρίσεις!

Η γυναίκα των Δελφών, Ελένη Στασινού
Εκδ. Ωκεανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου